Biografie

Jaren ’10

Powerplay: Ivo Severijns, Jan van der Meij, Ramon Rambeaux Powerplay 2010: Ivo Severijns, Jan van der Meij, Ramon Rambeaux

2013
Powerplay brengt de CD Radio Harlem uit en tourt door Nederland.

2015
Jan van der Meij wordt gevraagd voor The Analogues. In chronologische volgorde worden alle albums van The Beatles op nauwgezette wijze nagespeeld.

Lees meer

2018
Vanwege gehoorproblemen moet Jan de tour van The White Album afzeggen.

2019
Eind 2019 is hij voldoende hersteld om verschillende nummers tijdens het laatste album: Let it be: Abby Road in theaters in Nederland, België, Duitsland en Engeland mee te doen. Jan is verder regelmatig akoestisch of als gastmuzikant op de podia te bewonderen.

 

Jaren ’00

Powerplay 2004: Jan van der Meij, Ramon Rambeaux, Ivo Severijns Powerplay 2004: Jan van der Meij, Ivo Severijns, Ramon Rambeaux

2002
Na zeven jaar stilte heeft Powerplay op 28, 29 en 30 januari een nieuwe live-unplugged CD opgenomen in de New Road Studio te Wijchen. De band bestaat nu naast Jan van der Meij uit bassist Ivo Severijns en drummer Ramon Rambeaux. Mark Boon (gitaar) en Pieter Jan Cramer (piano en accordeon) spelen als gastmuzikanten mee op de nieuwe CD.

Lees meer
De CD Welcome Home (unplugged), verschenen op 11 maart, is een soort best of aangevuld met enkele nieuwe nummers, maar ook nummers van andere zoals Ruby Tuesday (Rolling Stones), So you want to be a r&r star (Byrds), Mercury Blues (K.C. Douglas), Can’t find my way home (Steve Winwood) en een nummer dat Jan heeft geschreven voor Dilana Smith (Livin’ by the day). Powerplay is op dat moment bezig met een tournee door Nederland.

 

Jaren ’90

Powerplay 1991: Edwin Delano, Jan van der Meij, Johnny Dooms Powerplay 1994: Johnny Dooms, Jan van der Meij, Henri van Bergen

1992
Bij Van Records verschijnt het nieuwe album Hypnotized. Ivo Severijns heeft plaats gemaakt voor Johnny Dooms. De single Rosie staat in mei in de tipparade.

1994
De nieuwe plaat So Hard To Break A Bad Habit laat frisse en strakke rock & roll horen, waarbij Jan van der Meij zijn invloeden (Beatles, Stones, Bryan Adams, etc.) wederom niet onder stoelen of banken steekt, echter zonder dat het storend wordt. De plaat ontvangt lovende kritieken maar de verkoop valt tegen. Drummer Delano is inmiddels vervangen door Henri van Bergen.
Singles Anytime en Can’t Say No gaan geruisloos voorbij.

Lees meer
1999
Jan is gastmuzikant bij Fréderique Spigt. Hij speelt een belangrijke rol op het Nederlandstalige album Engel. Fréderique Spigt mengt daarop haar blues-en rockroots met haar liefde voor strijkers.
Jan laat zich van zijn beste kant horen met prachtig akoestisch en elektrisch gitaarwerk. Een intensieve begeleidende toer door de Nederlandse theaters is het vervolg.

 

Jaren ’80

Powerplay januari 1984: Michael Peet, Jan van der Meij, Menno Koomen Powerplay medio 1984: Menno Koomen, Jan van der Meij, Edwin Schimscheimer, Peter van Breukelen
Powerplay 1985: Martin Warmer, René van Collem, Rik, Vrijman, Jan van der Meij Powerplay 1989: René van Collem, Jan van der Meij, Ivo Severijns

1980
Jan richt nu samen met Peter van Straten en (ook ex Valley of Dolls) Leon Klaasse Powerplay op.

1981
Het bevriende Golden Earring neemt de groep drie maanden als voorprogramma mee op tournee.

1982
Avanti, Powerplays debuutelpee, verschijnt en ontvangt alom lovende kritieken. De plaat bevat aanstekelijke op Beatle-leest geschoeide rock en verkoopt goed. De singles Make It Alone en Magic halen wederom de hitparade. Als voorprogramma van de Amerikaanse groep The Go-Go’s tourt de groep door Europa.

Lees meer

1983
De mini-elpee Noises & Voices verschijnt.

1984
Leon Klaasse en Peter van Straten stappen op en de groep kent veel bezettingswijzigingen (Menno Koomen; Michael Peet; Edwin Schimscheimer; Peter van Breukelen).
Uiteindelijk resulteert het in een viermansformatie met naast Jan van der Meij, René van Collem (ex-Doe Maar, ex-Spargo) op drums, Martin Warmer op bas en Rik Vrijman op toetsen.

1985
De met deze bezetting opgenomen single One Summernight blijft steken in de tipparade.

1987
Walk On The Wire, Powerplays tweede volwaardige plaat, verschijnt en wordt wederom goed ontvangen. Inmiddels is René van Collem vertrokken en heeft Klaas Jonkmans zijn plaats ingenomen.

1988
Powerplay speelt een groot aantal voorprogramma’s voor wederom de Golden Earring, die dit jaar met hun Greatest Hits-tour bezig zijn.

1989
Met de nieuwe drummer Edwin Delano en Ivo Severijns (de latere Wild Romance-bassist) vertrekt Jan van der Meij naar Canada voor enkele optredens.

 

Jaren ’70

Vitesse 1978:  Jan van der Meij, Rudy de Queljoe, Turu Leerdam, Herman van Boeijen

1977
Herman van Boeijen vraagt Jan van der Meij, studerend aan het conservatorium, voor Vitesse. Samen met Rudy de Queljoe en André Versluys brengen ze de LP Rendez Vous uit.

1978
Nog steeds bij Vitesse wordt de LP Out in the Country opgenomen. André Versluys is vervangen door Turu Leerdam. Zij boeken eind 1978 veel succes in Duitsland.

Lees meer

1979
Na de elpee Rock Invader (Vitesse) vertrekken in het najaar Leerdam en De Queljoe naar Massade. Als vervanger wordt de voormalige Valley of Dolls bassist Peter van Straten aangetrokken.

1980
De elpee Live wordt uitgebracht. In het najaar van 1980 volgt een kortstondig samenwerking met Herman Brood, maar dit mislukt. Herman brood vertrekt en neemt Van Straten met zich mee, maar na twee dagen keert Peter weer terug. Voor Herman van Boeijen is echter de sfeer verpest en hij geeft er de voorkeur aan zonder Peter van Straten en Jan van der Meij verder te gaan.